Ledarskapsprogram 2025 - att assistera Johans på kurser

Välkommen att assistera 2025, både erfarna och nya assistenter. Läs hela texten även om du varit med tidigare – informationen uppdaterad i andan av att kontinuerligt förenkla, förtydliga och förbättra (både information och arbetssätt).

Verksamheten utvecklas och för många år sen handlade assisterandet om att jag tog med mig mina kompisar när det fanns plats kvar. Med tiden som kursgården utvecklas så blir det mer uppstyrt för att möte kundgruppen som vill ha ett mer professionellt möte. När assistentrollen utvecklas blir det mer och mer som en utbildning i ledarskap. Erfarenheten visar att assisterandet är en fenomenal väg till personlig utveckling. Assisterna utvecklas snabbare än deltagarna. Din utveckling blir också en kvalitetsstämpel för verksamheten.

Jag är ingen anhängare av detaljerade regler, men jag ser å andra sidan att det finns fördelar med att ta tillvara erfarenhet och beprövade metoder. Du kommer stöta på en mängd olika information när du assisterar och min önskan är att du förstår de här två olika perspektiven:

  • Agerande (att vara) – information som handlar om hur du som assistent bör agera, bete och uppföra dig. Här är det viktigt att förstå andemeningen och inte att leta efter kryphål i texten för att kunna agera på annat sätt (på förekommen anledning). Är det något du tycker är otydligt eller inte förstår – fråga mig.  

  • Rutiner (att göra) – information som handlar om hur ett arbetsmoment ska utföras. Här är det viktigt att följa instruktionerna eftersom de är framtagna utifrån erfarenhet, aktuella förutsättningar och ofta hänger ihop med angränsande områden. Följ därför rutinerna minst två gånger innan du kommer med förbättringsförslag och ändra inget utan dialog med mig eller annan admin på Humlebäck.

Karmayogans väg handlar om njutningen av att bidra. Låt oss skapa en djup och nära gemenskap där vi alla lyfter. Ni är mina viktigaste samarbetspartners!

Innehåll

  • Övergripande om att assistera

  • Anmälan till kurs och gruppsammansättning

  • Praktiskt inför, under och efter kurs

  • Kurspassen

  • Rutiner och vägledning

  • Agerande – att vara ambassadör för Humlebäcksandan

  • Avgifter, boende och saker att ta med

  • Länkar och adresser att ha koll på

Övergripande om att assistera

Du kan börja assistera när du gått minst tre kurser under de senaste två åren så att du har egen erfarenhet av övningarna att ta med dig in i assisterandet. Jag mixar assistentgrupperna med nya och erfarna för att så många som möjligt ska få prova på att assistera samtidigt som vi får stabilitet och erfarenhet i gruppen som bygger framåt.

Prioritet i assisterandet är en servande attityd, att vilja skapa det bästa för alla som deltar genom att allt det praktiska fungerar. Därför är det praktiska i fokus när du börjar att assistera. Att stödja och leda i kursrummet är något som du växer in i successivt när du varit med många gånger.

Bästa sättet att komma in i assisterande och lära dig det praktiska är att först vara med på tredagarskurserna Dax att leva och parkurserna, för att sen kunna assistera på de längre kurserna.  Även om du har erfarenhet av att assistera andra lärare är det många praktiska saker att lära sig på den här kursgården och att ta in det som är mitt sätt att leda och lära.

Min önskan är att du som assistent deltagit på många av mina kurser, gått mina ledarskapskurser, assisterar regelbundet, kommer tidigt och förbereder inför kurs, ordnar deltagare till kurserna, är på Humlebäck ofta och bidrar till underhåll och utveckling av gården och är deltagare på kurser när du inte får plats som assistent. På sikt önskar jag att du skapar ett eget sammanhang med din egen inriktning.

Anmälan till kurs och gruppsammansättning

Inför varje nytt år som du har för avsikt att assistera fyller du i en årsanmälan. Förutom att du sätter din intention för året så samlar vi också in en del praktiska uppgifter om till exempel matbehov så slipper vi fråga om det inför varje kurs.

Intresseanmälan för att assistera på respektive kurs gör du i vårt bokningssystem där det finns 15 intresseplatser för varje kurs. Kurserna läggs upp succesivt under året och vi meddelar via Facebookgruppen Ledarskapsprogram när det finns möjlighet att anmäla sig. Du kan bara anmäla dig för assisterande på kurser du själv gått. Parkursen behöver du dock inte ha gått för att assistera på, det funkar att du gått Tantra steg 1.

Utifrån intresseanmälningarna sätter jag samman en mixad grupp med erfarna och nya på sex till åtta personer. Ambitionen är att du ska få meddelande cirka en månad i förväg. Kommer du inte med på kursen så står du på reservplats och jag hör av mig om det blir en plats ledig. Länkar till bokningssidor med mera finns sist i dokumentet.

När du kommit med som assistent till en kurs kommer du bli inbjuden i en messengergrupp för just den kursens assistenter.  

Praktiskt inför, under och efter kurs

Din uppgift är framför allt att förbereda inför kurs och att bidra med de praktiska delarna under kursen. Exempel på områden är:

  • kök (assistera kock, ställa fram måltider, leda diskpass)

  • boende (iordningställa sovplatser, boendelista, linneskåp) 

  • städning (städmaterial, städområden)

  • utomhus (vattna/skotta/sanda, ordna med bastu och badtunna) 

  • planering assistentgrupp (kommunikation och fördela arbetsuppgifter).

Vi samlas dagen före kursstart och börjar med ett möte kl 15 för att starta förberedelserna. Se till att du är på plats i god tid för att landa. Här börjar också gruppbyggandet med de assistenter som är med för respektive kurs. En del av det är att vi äter gemensam middag dagen före kursstart och lunch på kurstartdagen. Det är också praktiskt eftersom alla inte får plats i köket samtidigt. En eller flera assistenter åtar sig att handla och laga maten. Se till att tillagning tar max en timme. Alla delar på kostnaderna för maten.

Dagen före kursstart

  • var på plats så att du landat praktiskt och mentalt och kan vara med på uppstartmöte kl 15

  • förberedelser med städning, ställa i ordning möbler osv kl 15-18

  • ca kl 18, gemensam middag som en eller två assistenter lagat

Kursstartsdagen

  • kl 8-12.30 förberedelser med städning, ställa i ordning möbler osv, vi startar med morgonmöte för att dela upp arbetsuppgifter

  • kl 13 ska egen lunch vara klar så kocken har tillgång till köket

  • kl 14 assistentmöte med fokus på kursen

  • kl 16.30 ta emot deltagare 

Avslutningsdagen

Cirkatider beroende på när kurspasset slutar

  • kl 11.15 deltagarna plockar ur sina saker ur rummen

  • kl 11.30 brunch

  • kl 12.30 start för städning

  • kl 13.45 avslutande assistentmöte i kurssalen om tiden medger det

  • kl 14 avslutning med deltagare

  • kl 16 senaste tid för avslut

    Om det finns möjlighet för någon av assistenterna att vara kvar efter kursavslut så finns följande att göra fixa slutdisk, tvätta, stryka och plocka i ordning. Då är det också bra att rensa ur kylskåpet från matrester om det inte kommer vara några boende på plats som gör det på onsdagen.

Kurspassen

Kurspassen kan vi säga är indelade i tre delar med olika fokus. Jag anpassar dock alltid innehåll utifrån var gruppen befinner sig och därför är det inte alltid knivskarpa gränser mellan de olika passen.

  • Morgonpass – hålls av någon av de erfarna assistenterna kl 8-8.45. Passen har fokus på att väcka kroppen genom till exempel yoga, dans, rörelse, meditation, ljudupplevelser och liknande. Det är inte pass med möten eller att starta djupa processer. Passen kan hållas utomhus om vädret tillåter.

  • Dagspass – från kl 9 hålls till största delen av mig och innehåller både övningar och föreläsningar. Passen sätter ofta i gång processer både kroppsligt och mentalt. Vissa pass hålls också av assistenter som varit med länge och arbetat med mig.  

  • Kvällspass – passen är i huvudsak integrerande för att avsluta dagen. Exempel på aktiviteter är meditation, kroppsläsning, soundhealing, beröring eller dans, bastu och bad. Passen leds framför allt av mig men ibland också av erfarna assistenter.

Praktiskt stöd i kurssalen är att hålla rent genom att plocka undan kläder och saker som deltagarna lägger ifrån sig, hantera ventilationen (både fläkten och öppna, stänga fönster) och hjälpa till när vi ska möblera med stolar och madrasser. Se gärna till att komma för passtart och ställa upp stolarna i cirkel.

Rutiner och vägledning

Under åren sedan vi startade verksamheten på Humlebäck har vi prövat oss fram till bästa sätt att utföra de återkommande praktiska arbetsmomenten och det finns som sagt många instruktioner, vägledningar och checklistor för det mesta. Numera finns även en hel del filmer som stöd. På plats finns allt du behöver information om antingen direkt på den plats det gäller, till exempel i köket. Inplastade dokument finns på insidan av skafferidörren i bondköket. Där finns också QR-koder till instruktionsfilmerna.

På Facebooksidan Ledarskapsprogram med Johan Ekenberg har du länkar till de flesta dokument och även alla filmer. Titta under guider/vägledningar. Ingen förväntar sig att alla ska komma ihåg precis alla detaljer i de olika arbetsmomenten, och dessutom så justerar vi dem allt efterhand. Därför är det bra att alltid kolla nytt material som vi lägger upp och även följa de instruktioner som vi har på plats. Tänk lite som att de är en tankereda och checklista som stöd så är det kanske mer till hjälp. När du är ny, gå igenom allt som finns i Facebookgruppen så är du bra förberedd inför din första gång.

Agerande – att vara ambassadör för Humlebäcksandan

Som assistent är din uppgift att hjälpa deltagarna genom att skapa en trygg, trivsam och kärleksfull miljö så att lärande blir enkelt. Detta kan ske på många sätt. Prioritet i assisterandet är en servande attityd, att vilja skapa det bästa för alla som deltar genom att allt det praktiska fungerar.

Du behöver förstå att allt ditt agerande, även om du bara är en av flera assistenter, reflekterar tillbaka på Humlebäck som kursgård och mig som kursledare. Vårt varumärke ska kännetecknas av hög kvalitet och professionalism för personlig utveckling där miljön är trygg och kärleksfull och du är en av de viktigaste ambassadörerna för det.

En del av tryggheten är att ha spelregler för hur vi agerar mot varandra och på kurserna. Alla deltagare skriver under en kursöverenskommelse med gemensamma spelregler för trivsel och trygghet när de bokar en kurs. Jag tror att det är en bra idé att vi följer samma princip för er assistenter för att det ska bli tydligt och tryggt för alla.

Nedan beskriver jag intentioner och andemeningen samt en del praktiska saker när det gäller agerande. Till det har jag för tydlighetens skull även gjort en kursöverenskommelse för er assistenter. Den är till stora delar densamma som för deltagarna med tillägg av några mer specifika saker utifrån assistentrollen. Även den punktlistan ska läsas utifrån att förstå andemeningen och inte att hitta kryphål för att agera på annat sätt.

Assistentens uppgift under kurspass – assistera inte manipulera

På kurspassen tror jag att det är viktigare att vara än att göra. Din främsta roll i kursrummet är därför att vara närvarande (inga onödiga tankar) och hålla space. Att alltid ha intentionen att möta deltagare utifrån ditt kärleksfulla djup. Att vara villig att visa din storhet och sårbarhet och att veta när eller om det gynnar gruppen att ta plats.  

Du har ingen egen agenda i kursrummet utan är där för att stötta processen. Det innebär att du hjälper deltagarna att göra övningarna strikt, till exempel att stötta deltagaren att andas, att komma djupare och ibland med praktiska om det behövs.

Känn in i närvaro varför du agerar på ett visst sätt, det här är en närvaroövning även för dig att serva det som behövs i rummet utan egen agenda (du raggar alltså inte klienter) eller att manipulera (du sätter inte i gång andra övningar eller processer). Ibland kan du behöva säga några ord direkt till en deltagare, men gör det inte för att identifiera dig för att sedan få beröm. Deltagarna är också sårbara så du behöver ha koll så du inte kliver över några gränser, hellre mindre än mer sådant. Du är inte rådgivande om du inte får frågor.

Mitt lärande handlar om att guida och stötta för att människor själva ska kunna vara så närvarande att de kan kommunicera klart med andra och att kunna mötas autentiskt i exempelvis beröringsövningar. Mitt lärande är inte att manipulera genom att forcera fram känslor, köra knytnävar i magen på dem eller på annat sätt dra i gång stora sensationer. Det räcker med de små sensationer och att stötta dem att göra övningar strikt och inte gå i gång med andra övningar. 

Praktisk hjälp i kursrummet innebär att  

  • ställa i ordning rummet inför cirkel när ett kurspass ska starta (kom gärna före utsatt tid så det är klart för start)

  • guida och/eller ställa i ordning rummet med madrasser, stolar och annat som behövs för respektive övningen

  • justera luften i kurssalen genom att hantera fläktar samt öppna fönster

  • och om så behövs, serva med filtar, kuddar, ögonbindel och pappersnäsdukar.

Deltagande i övningar
Assistenter är med utifrån behov, deltagarna går alltid först. Här behövs en balans mellan övningar där assistenternas deltagande bidrar till hela grupputvecklingen och övningar där deltagarna främst ska möta varandra. Här är några exempel men som alltid gäller att vara närvarande och se vad som behövs i rummet, och att alla deltagare är med.

  • Gruppövningar – hela gruppen (tex guidade meditationer) eller 3–5 personers grupper där det är mycket bra att blanda in assistenter

  • I parövningar låter vi deltagarna hitta sin partner bland de andra deltagarna först. Därefter ser vi om assistenter behöver gå in och komplettera, eller stötta någon deltagare.

  • I händelse av ojämnt antal i grupper eller ojämn könsfördelning förväntar jag mig att du ska delta i övningarna.

Mellan kurspassen
Din uppgift kan vara mer tydlig under raster, då jag vill att du ska mingla kärleksfullt och hjälpa deltagare att känna sig trygga. Flera kanske har dig som sin trygghet. Du är mina extra ögon och din unika varelse kanske kan nå deltagare som av något skäl inte trivs med mig.

Ambassadörsrollen
Att vara assistent innebär som jag skrivit att allt du gör också reflekterar tillbaka på kursgården och mitt ledarskap. Deltagarna kräver mer och mer av oss och förutsätter ett proffsigt bemötande. Utåt visar vi att alla kan vara med och man behöver inte vara expert men vi behöver sortera bort de mest omogna beteendena. Du representerar alltså Humlebäcks och min verksamhet när du är assistent och inte dig själv som privatperson eller din egen verksamhet.

Här är några saker att tänka på när det gäller det och fler detaljer finns som sagt i kursöverenskommelsen.

  • Ha alltid Humlebäcks bästa för ögonen och bidra till trygghet, kvalitet och trivsel genom att serva och stötta deltagarna under kurs.

  • Att vara assistent innebär ingen kvalitetsstämpel från mig. Har du egen verksamhet behöver du prata med mig först om du vill använda mig som referens. Det gäller även att du inte använder mina kurser för att sälja in din egen verksamhet och ragga klienter (jag är alltså inte kvalitetsstämpel i det avseendet heller). Du kan använda nätverket efter kurs att informera om det unika med dig, dina tjänster och ditt varumärke till exempel via gruppen Business with Love.  

  • Assistentrollen innebär heller inte ett fritt fram att ligga runt med alla, utan jag förväntar mig ett moget och respektfullt agerande i sanning och enkelhet (det betyder att du inte aktivt går in för att kontakta deltagare för att ha sexuellt umgänge under kurs).

  • Att assistera på parkurs är å ena sidan enkelt att börja med som assistent eftersom det är just par som är deltagare och de har varandra. Å andra sidan är det ibland mer komplicerat och då det är viktigt att respektera parets privata sfär. Har du råd eller åsikter om paret eller deras relaterande så säger du bara det om de frågar efter det.

  • För många deltagare upplevs friheten väldigt stimulerande, man får säga vad man vill och göra vad man vill. Som assistent har du en annan roll. Det som kan upplevas som frihet hos en deltagare är ofta gränslöst hos en assistent.

  • Det finns helt självklart andra sätt att leda kurs på och andra inriktningar som kan vara riktigt bra. På Humlebäck håller vi en strikt linje - vi sysslar inte med och informerar inte om drogterapier. Om du har expertkunskap inom andra terapiområden, vänta med den informationen tills kursen är över. Avsikten är att skapa en tydlighet inför deltagarna, de har kommit hit för att delta i Humlebäckandan och köpt deltagande i en kurs så som den är beskriven. 

  • Till kursgårdens verksamhet hör även försäljning av varor och det innebär att du inte kan ha kurserna som ett forum för att sälja egna saker (inte ens på ditt rum). Har du saker som du tror skulle passa bra på Humlebäck så prata med Line som ansvarar för butiken.

Avgifter, boende, och saker att ta med

Som assistent betalar du 1800 för kost och logi på kurser som är 3–4 dagar. På tantraveckan betalar du 2 x 1800 eftersom det är två kurser efter varandra. Inga andra avgifter är kopplade till ledarskapsprogrammet.

Assistenter bor antingen i sovsalen i Mellangården eller har eget boende i till exempel tält. Avgiften är dock densamma oavsett boende. 

Kom ihåg att ta med egna lakan och handdukar, kläder efter väder, gärna vattenflaska (ej glas), öronproppar om du vet med dig att du är lättväckt och egen frukost till kurstartmorgonen.

Jag ser fram mot ett fint kursår med alla er assistenter, ni är mina viktigaste samarbetspartners!

Johan

Länkar och adresser att ha koll på